Woensdag 7 november - Niemand in de stad

Niemand-in-de-Stad_ps_1_jpg_sd-low_©-Bram-van-Woudenberg

Woensdag 7 november | 20.30 uur

102 minuten | Regie: Michiel van Erp

Niemand in de stad is het speelfilmdebuut van de bekende documentairemaker Michiel van Erp. Als openingsfilm van het Nederlands filmfestival in Utrecht kreeg hij veel publiciteit. Het verhaal lijkt te gaan over vier brallerige corpsbaljongens die nog weinig zin hebben in het serieuze leven. Zuipen, kotsen, meisjes vormen de kern van hun bestaan. Uiteindelijk blijkt het een ontroerend coming-of-agedrama over vader-zoonrelaties.

In Niemand in de stad toont Van Erp het leven van een jaarclub tot in de ranzigste details. Zo zien we hoe de studenten elkaar leren hoe je een voorhuid kan vullen met tientallen borrelnootjes. Toch weet de regisseur je voor de vier ‘bralapen’ te winnen. Alle vier de hoofdpersonen blijken ze te worstelen met een afwezige, kille vader.

Thema’s als depressie en ouderschap komen aan bod, en er is uiteraard gedoe met vrouwen. In een fijn broeierige en erotische sfeer ontwikkelen de jongens zich tot volwassenen. Waarbij de weerbarstige relaties met hun vader belemmerend werkt.

Recensenten prezen Niemand in de stad als één van de betere Nederlandse films van de afgelopen jaren. Zelf zei Van Erp over zijn debuut: ‘Het zou zijn als de film iets kan bijdragen aan het levensgeluk van degene die kijkt.