Woensdag 7 maart - Loveless

Loveless_ps_1_jpg_sd-low
Woensdag 7 maart | 20.30 uur 

Loveless
127 minuten | Regie: Andrej Zvjagintsev

Loveless is een adembenemende film die draait om een liefdeloos huwelijk in de grootsteedse middenklasse van Rusland. De echtelieden Boris en Zjena zijn niet zozeer kwaadaardig, ze zijn gewoon niet goed genoeg. Hun twaalfjarige zoon is het slachtoffer.

Verliefd is het Petersburgse koppel Boris en Zjena wel, alleen niet op elkaar. Boris is dol op zijn hoogzwangere, sluwe vriendin Masja. Moeder Zjena is gevallen voor de succesvolle Anton en diens smaakvolle appartement. Hun scheiding schoven ze voor zich uit, want dat kon Boris zijn baan kosten: zijn baas is ultra-orthodox. Maar die situatie is inmiddels onhoudbaar.

Verliefdheid is een egocentrische emotie die anderen uitsluit, zo blijkt maar weer. In het geval van Boris en Zjena is hun twaalfjarige zoontje Aleksej het slachtoffer. Op een avond hoort hij hoe zijn ouders hem op elkaar afschuiven. Beiden willen hem niet verzorgen. Aleksej loopt weg. Het duurt even voordat het opvalt.

Op het festival van Cannes won Loveless de juryprijs. De zoektocht naar de jongen schetst een weinig opwekkend beeld van de kille sociale verhoudingen in het hedendaagse Rusland. Al gaat de film volgens de regisseur niet zozeer over Rusland, maar over de menselijke ziel, en de beperkingen daarvan.

Zondagmiddag 18 maart - The Square

The-Square_ps_1_jpg_sd-low
Zondagmiddag 18 maart  | 14.30 uur 

The Square
142 minute (pauze) | Regie: Ruben Östlund
 
In het Zweedse Museum of Modern Art is een nieuw kunstwerk onthuld: een met ledlampjes gemarkeerde vierkant van vier bij vier meter. In deze ‘square’ is iedereen gelijk en helpt iedereen elkaar. The Square, die dit jaar op het filmfestival van Cannes de Gouden Palm won, gaat over informele afspraken en taboes in een wereld waar ‘grensoverschrijdend’ een deugd is. Een fascinerende satire over beeldende kunst.

Hoofdpersoon is de zelfgenoegzame museumcurator Christian. Kunst moet het opnemen voor onderdrukten, vindt hij. Maar de chaos besluipt hem van vele kanten. Voor de expositie ‘The Square’ verzinnen twee druistige reclameboys wel even een virale internetcampagne. Ook is er de problematische relatie met een kunstjournalist Anne.

Regisseur Ruben Östlund houdt van de milde paniek die kan ontstaan uit een mix van goede bedoelingen, verwarrende sociale situaties en onhandige reacties. Hij toont de menselijke beschaving als een dun laagje vernis. Dierlijke instincten spelen nog altijd een rol, met name in groepsgedrag. De mens is en blijft een kuddedier.

The Square levert fantastische discussiestof op, maar is ook nog eens een lust voor het oog, met fraai camerawerk, bijzondere locaties en uitstekende acteurs.

- LET OP deze film valt buiten de filmpas -

Woensdag 4 april - A Ghost Story

A-Ghost-Story_ps_1_jpg_sd-low_©-2017---Universal-Pictures
Woensdag 4 april | 20.30 uur 

A Ghost Story
93 minuten |Regie: David Lowery

De hoofdpersonen in A Ghost Story staan op het punt een knoop door te hakken over het huis wanneer hij plotseling overlijdt. Omdat weggaan hem zo slecht afgaat, keert hij terug als geest. A Ghost Story geeft een zowel spirituele als nuchtere kijk op de dood en wat daarna overblijft.

Regisseur David Lowery houdt het simpel. Digitale effecten heeft hij nauwelijks nodig. Een spook ziet eruit als een spook: verstopt in een wit laken, met twee gaten voor de ogen. Stilzwijgend en onopgemerkt moet het toezien hoe de weduwe haar verdriet verwerkt en doorgaat met haar leven.

A Ghost Story is – zoals de titel zegt – een spookverhaal. Maar het is geen spookfilm. Het verhaal is tegelijkertijd geestig en aangrijpend, schreef De Volkskrant. ‘We zijn allemaal maar passanten, toont de regisseur op kalme wijze, en hij laat zijn publiek zich daar nog mee verzoenen ook.’