Woensdag 7 februari - Happy End

Happy-End_ps_1_jpg_sd-low
Woensdag 7 februari | 20.30 uur |

Happy End
107 minuten | Regie: Michael Haneke |

De Franse familie Laurant is rijk en welgesteld, maar de familiebanden komen op scherp te staan. Anne Laurent neemt het bouwbedrijf van haar dementerende vader over. Zij heeft geen goede band met haar zoon Pierre die erg begaan is met de vluchtelingencrisis. Thomas, de broer van Anne, leidt een dubbelleven met een lastige tienerdochter. Het resultaat: een familiedrama vermomd als satanische soap.

Anne Laurent (Isabelle Huppert) heeft naast de problemen met haar losgeslagen zoon en haar dementerende vader een druk leven met het bouwbedrijf, waar onlangs een ongeluk heeft plaatsgevonden. De familiespanningen nemen verder toe als de gescheiden Thomas de zorg van puber Eve overneemt. Contact met haar is onmogelijk. Eve kan beter overweg met opa Georges, die eigenlijk liever uit het leven wil stappen.

In deze film van regisseur Michael Haneke (o.a. Amour en Das Weisse Band) zetten generatiekloof en onderlinge spanningen de familiebetrekkingen op scherp. De film is indringend en soms geestig. De rol van opa Georges ( Jean-Louis Trintignant) is meesterlijk. Happy End is een relevant drama over Europese identiteit en de wijze waarop we via technologie verbinding zoeken.

Woensdag 10 januari - Heartstone

Heartstone_ps_1_jpg_sd-low
Woensdag 10 januari | 20.30 uur

Heartstone / Hjartasteinn
129 minuten | Regie: Guðmundur Arnar Guðmundsson


De twee IJslandse jongens Thor en Kristian zijn twee onafscheidelijke vrienden. Maar hun eerste verliefdheid tijdens de zomervakantie beleven ze ieder op een eigen manier. Thor richt zijn pijlen vooral op meisjes. De gevoelens van Kristian zijn meer gericht op Thor. De vriendschap komt hierdoor flink onder druk te staan. Een coming-of-age film in een prachtig, ruig landschap.

Tijdens de lange zomermaanden slaat bij de twee pubers de verveling toe. Ze wonen in een afgelegen vissersdorpje. De twee vrienden hangen wat rond, vissen een beetje en kijken sexy plaatjes. Ondertussen beleven beiden hun ontluikende verlangens.

Tijdens het spel Truth or Dare blijkt dat Kristian voor Thor valt, terwijl die juist het hart van Beta wil veroveren. Een schokkende gebeurtenis zet de vriendschap op scherp. Heartstone is de prijswinnende debuutfilm van regisseur Arna Gudmundssun, een film zoals ze alleen in het hoge noorden worden gemaakt; dromerig, oprecht en zeer origineel.

Woensdag 6 december - Little men

Little-Men_ps_1_jpg_sd-low

Woensdag 6 december | 20.30 uur

Little men 

85 minuten | Regie: Ira Sachs

De dertienjarige Jake verhuist met zijn familie van Manhattan naar een goedkoper appartement in Brooklyn boven een winkel. Jake kan meteen goed opschieten met Tony, de zoon van Leonor, de uitbaatster van de winkel. Maar dan krijgen hun ouders een huurconflict. Het grote probleem van de economische recessie wordt in Little men een klein en teder verhaal.

Wat als een zakelijk conflict begint, ontvouwt zich al snel tot een persoonlijke vete. En natuurlijk worden de twee jongens daar de dupe van. Maar regisseur Ira Sachs kiest geen partij. Niemand is de slechterik. Alle kanten van het conflict blijven begrijpelijk en worden mooi uitgediept. 

Voor de jonge jongens is het gemakkelijk. Loyaliteit gaat voor hen boven geld. Maar voor de volwassenen is het niet zo simpel. Want zodra mensen op hun strepen gaan staan, is het moeilijk om daarop terug te komen.

‘Little Men is jaloersmakend goed,’ schreef NRC Handelsblad. ‘Op de achtergrond van de gewone dingen waar de meeste mensen mee te maken krijgen – relaties, sterfgevallen, werkloosheid, gesneefde dromen – schetst regisseur Sachs altijd trefzeker de sociaaleconomische omstandigheden die het leven onnodig compliceren.’

Woensdag 1 novermber - Una

Una_ps_1_jpg_sd-low

Woensdagavond 1 november | 20.30 uur 


Una 

95 minuten | Regie: Benedict Andrews

Una is een rusteloze vrouw met een moeizaam verleden. Als dertienjarig meisje had ze een seksuele relatie met haar veertigjarige buurman. Als volwassene confronteert ze Ray met hun gemeenschappelijke verleden. Hij heeft zijn straf voor seksueel misbruik van 4 jaar uitgezeten en heet nu Peter. Hij wil de affaire vergeten. Una wil antwoorden. Pijn en onderdrukte verlangens komen weer in alle hevigheid naar boven.

Bij Una komen de pijn en onderdrukte verlangens weer in alle hevigheid boven. Ray (of Peter) is op zijn hoede omdat hij niet weet wat Una's ware intenties zijn. De confrontatie werpt nieuwe licht op de scheidslijn tussen dader en slachtoffer.

De onverwachte plotwending aan het einde van de film doet anders vermoeden. En zet de hele film, die gebaseerd is op het toneelstuk Blackbird van schrijver David Harrower, in een ander perspectief.    

Woensdag 4 oktober - Bram Fischer

Bram-Fischer_ps_1_jpg_sd-low

Woensdagavond 4 oktober | 20.30 uur 

Bram Fischer 

124 minuten | Regie: Jean van de Velde

Iedereen kent Nelson Mandela. Maar wie kent Bram Fischer? Fischer is de advocaat die Mandela en acht andere kopstukken van het verboden ANC (Afrikaans Nationaal Congres) in Zuid-Afrika verdedigt. Het apartheidsregime eist de doodstraf. Bram Fischer is een mix van een rechtbankdrama en een spionagethriller die tot het einde toe spannend blijft.

Fischer (gespeeld door de Nederlandse acteur Peter Paul Muller) is eerst terughoudend om het ANC te verdedigen omdat hij zelf sympathiseert met het ANC. Toch besluit hij om Mandela en de anderen te verdedigen ondanks de druk die Fischer voelt van het apartheidsregime, het ANC en zijn naasten. 

Kiest hij voor zijn gezin of het algemeen belang? Het wordt dat laatste. In deze film blijft de spanning tot het einde voelbaar. Vooral Peter Paul Muller speelt een voortreffelijk en ingetogen rol als Bram Fischer in deze geëngageerde film van de Nederlandse regisseur Jean van de Velde.

Zaterdag 23 september - Paterson

Paterson_ps_1_jpg_sd-low

Zaterdag 23 september | 20.30 uur | seizoenopening

Paterson


115 minuten | Regie: Jim Jarmusch

Paterson is een eenvoudige buschauffeur in de gelijknamige stad Paterson, New Jersey. Zijn leven bestaat uit eenvoudige routines. Hij rijdt zijn dagelijkse route, hij observeert de stad door zijn voorruit en hij schrijft gedichten in zijn boekje. Thuis wacht Laura, zijn vrouw. Zij is zijn tegenpool, zij heeft ambitie. Paterson is een ode aan de schoonheid van het onopvallende bestaan.

Van veel vaart of spanning moet Paterson het dus niet hebben. En daar is het regisseur Jim Jarmusch nou precies om te doen. Er zijn al genoeg films waarin zoveel gebeurt dat het mensen nodeloos opjaagt. Paterson bewerkstelligt het tegenovergestelde: fascinatie voor de dagelijks terugkerende nietszeggendheid die het leven van de meeste mensen typeert.

Het leven van echtgenoten Laura is elke dag anders. Bijna iedere dag heeft ze weer nieuwe dromen, telkens een ander, inspirerend project. Paterson houdt van Laura en zij houdt van hem. Hij steunt haar ambities en zij bewondert hem om zijn geheime gave voor poëzie.

‘Wie gelukkig wil zijn moet de wereld bekijken met een liefdevolle blik,’ schreef De Volkskrant. ‘Een film die dat voor elkaar krijgt is er om te koesteren.’ En daarmee is Paterson de juiste openingsfilm van een nieuw seizoen van Filmhuis Emmeloord.

Woensdag 5 april - Layla M.

LaylaM-poster

Woensdag 5 april | 20.30 uur
Layla M.| 97 minuten | Regie: Mijke de Jong

Aangrijpende film over de jonge Layla die zich tegen de wil van haar ouders aansluit bij een groep jonge moslims die langzaam radicaliseert. De achttienjarige Layla is een Amsterdamse van Marokkaanse afkomst die strijdt voor acceptatie en het uitoefenen van hun geloof. Binnen de groep ontmoet ze Abdel, een jongen die haar begrijpt en haar verhalen over de ruzies thuis met begrip aanhoort. Layla wordt verliefd op hem. In het geheim trouwen ze. Layla reist met hem naar het Midden-Oosten.

Al snel blijkt dat Abdel steeds meer zijn eigen weg gaat. Een buurvrouw is nog haar enige contact met de buitenwereld. Langzaam, en tot haar eigen afgrijzen, realiseert Layla zich wat de echte reden van hun reis is. Het fraai geacteerde en qua thematiek zeer actuele Layla M. is de nieuwe film van Mijke de Jong, bekend van Broos, Brozer' en Het Zusje van Katia.
De pers was lovend over Layla M. Vooral het acteren van Nora El Koussour (Layla) spat van het filmscherm af. Het is een film die het verdient gezien te worden om er daarna over te discussiëren.
Mijke de Jongs drama laat een bekend proces van radicalisering zien en nuanceert het. Is veel van de opstandigheid van de 18-jarige Layla niet te wijten aan de puberteit? Of is het een zoektocht naar eigen identiteit?

Zondag 19 maart - Keuzefilm I Daniel Blake

i-daniel-blake_klein

Zondag 19 maart | aanvang 14.30 uur
I Daniel Blake | 97 minuten | Regie: Ken Loach

Diep ontroerende film waarin een arbeidsongeschikte man Daniel Blake alles moet doen om zijn hoofd boven water te houden.  De 59-jarige Daniel Blake heeft jaren gewerkt als timmerman in het noordoosten van Engeland. Omdat hij recent een hartaanval heeft gehad, moet hij voor het eerst in zijn leven een beroep op de overheid doen. Daniel probeert zich een weg te banen door het onpersoonlijke en bureaucratische uitkeringssysteem. Daarbij ontmoet hij de alleenstaande moeder Kathie en haar twee kinderen. Zij ondersteunen elkaar en vinden zo samen hun waardigheid terug.
De inmiddels 80-jarige regisseur Ken Loach neemt het in deze film opnieuw op voor de gewone man die verstrikt raakt in de bureaucratie van het huidige Engeland. Humor, warmte en wanhoop gaan hand in hand en maken dit tot een oprechte, emotionele en uiterst innemende film. Loach won er na ‘The Wind That Shakes The Barley’ zijn tweede Gouden Palm mee in Cannes.

Deze film is geen onderdeel van de filmpas.

Woensdag 1 maart - Fuocoammare

Fuocoammare-poster

Woensdag 1 maart | 20.30 uur
Fuocoammare |108 minuten |Regie: Gianfranco Rosi

Fuocoammare is een even hartverscheurende als betoverende documentaire over het vluchtelingeneiland Lampedusa. Dankzij het perspectief van de jonge Samuele zien we hoe de migratiecrisis iedereen op het eiland raakt. Juist door zijn luchtige intermezzo’s, vanuit het perspectief van de twaalfjarige hoofdpersoon Samuele, wint het drama aan zeggingskracht. De film wordt kort ingeleid door Ramona Brongers van Live for Lives uit Ens. Deze stichting organiseert hulpacties voor de bootvluchtelingen.

Lampedusa, dat ongeveer halverwege tussen Libië en Sicilië ligt, is het eiland dat we kennen van de families die de oversteek wagen in te kleine bootjes. Van mensen op zoek naar vrede, vrijheid en geluk. De eilandbewoners zijn iedere dag weer getuige van een van de grootste menselijke tragedies van onze tijd.
Meer dan 15.000 mensen zijn al verdronken tijdens de oversteek. Voor de Italiaanse regisseur Gianfranco Rosi zijn de massale verdrinkingen op de Middellandse Zee ’s werelds ergste ramp sinds de Holocaust.
In tegenstelling tot veel journalisten verbleef Rosi voor Fuocoammare maar liefst een jaar lang op Lampedusa. Het resulteerde in een film vol confronterende en emotionele beelden die de Gouden Beer, de prijs voor de beste film tijdens het Filmfestival van Berlijn, won. ‘Fuocoammare is een hartverscheurende documentaire, die betovert en wakker schudt tegelijk,’ schreef De Volkskrant. ‘Een zeldzaam sterke combinatie.’

Ramona Brongers uit Ens kon het leed niet langer aanzien en besloot met Live for Lives in actie te komen. Voorafgaand aan de film zal ze vertellen over haar ervaringen. Ruim 100 vrijwilligers zijn voor haar stichting actief. www.liveforlives.nl

Woensdag 1 februri - Toni Erdmann

ToniErdmann-poster

Woensdag 1 februari |
Toni Erdmann | 162 minuten | Regie: Maren Ade

Een bitterzoete tragikomedie over een artistieke vader en zijn ambitieuze dochter. Een ultieme ode aan de band tussen vaders en dochters. Hoofdpersoon Ines is een ambitieuze zakenvrouw die bij een groot bedrijf in Boekarest werkt. Ze reist de hele wereld rond om op de carrièreladder omhoog te klimmen. Haar vader Winfried is een enthousiaste muziekleraar met een voorliefde voor grappen, die samenwoont met zijn oude hond. Als zijn hond doodgaat, besluit hij zijn dochter te bezoeken. En hoe.

In haar perfect geordende leven heerst niet de minste wanorde, maar als Winfried vraagt of zij gelukkig is, blijft ze het antwoord schuldig. Deze hinderlijke man voor wie zij zich schaamt, besluit haar echter te helpen door met zijn alter ego Toni Erdmann haar leven op een positieve manier te gaan ontregelen.
Overal waar Ines gaat, duikt Toni op. Van zakendiners tot belangrijke vergaderingen. Ines, die zich geen houding weet te geven, heeft geen andere optie dan er in mee te gaan en te doen alsof Toni Erdmann echt haar coach is. Dankzij Toni’s gekkigheid en ondanks de gênante situaties, lijkt het alsof Ines begint te begrijpen dat haar excentrieke vader misschien juist wel een plekje verdient in haar leven.
Toni Erdmann was dé verrassing van het Filmfestival van Cannes en werd daar unaniem lovend ontvangen. ‘Niet vaak werd in Cannes zo hard gelachen om een film,’ noteerde De Volkskrant.

Woensdag 11 januari - Tonio

Tonio_poster

Woensdag 11 januari | 20.30 uur
Tonio | 100 minuten | Regie: Paula van der Oest


Eerste Pinksterdag 2010. De 21-jarige Tonio fietst in de vroege ochtend naar huis na een avond stappen. Onderweg wordt hij geschept door een auto en komt hij om het leven. Zijn ouders – schrijversechtpaar A.F.Th (Adri) van der Heijden en Mirjam Rotenstreich – worden geconfronteerd met het grootste verlies uit hun leven. Tonio is de indringende verfilming van de gelijknamige roman.

Terwijl Mirjam (Rifka Lodeizen) hard vecht om niet in een neerwaartse spiraal van verdriet terecht te komen, doet Adri het enige waartoe hij op dat moment in staat is: in zijn herinnering graven, aantekeningen maken, schrijven. Twee dwingende vragen sturen zijn gedachten: wat gebeurde er met Tonio in de laatste uren en dagen voor de ramp en hoe kon dit ongeluk plaatsvinden? Zo reconstrueert hij het leven van zijn zoon in een radeloze queeste naar zin en betekenis.
Regisseur Paula van der Oest heeft geprobeerd een film te maken die dezelfde complexiteit en gelaagdheid heeft als het boek. Een film die pijn doet, maar tegelijkertijd troost biedt. Tonio is de Nederlandse inzending voor de Oscars van 2017.

Woensdag 7 december - The Idol

The-Idol-Poster

Woensdag 7 december | 20.30 uur
100 minuten | Regie: Hany Abu Assad

The Idol is gebaseerd op het leven van Mohammed Assaf, die opgroeide in een van de overbevolkte vluchtelingenkampen in Gaza. Voor 2013 had niemand van hem gehoord, daarna rees zijn ster op spectaculaire wijze. Als winnaar van de pan-Arabische talentenshow Arab Idol gaf hij de Palestijnen een stem.

De Palestijns-Nederlandse regisseur Hany Abu-Assad houdt knap het midden tussen een Hollywoodversie van het waargebeurde verhaal en een grimmiger kijk op het leven in de Gazastrook. De film werd deels opgenomen in de Gazastrook. De regisseur wilde de film maken als een cadeau voor Gaza. ‘Er wonen bijna een miljoen mensen, omsingeld door muren,’ legde hij uit in een interview. ‘Het is eigenlijk een grote gevangenis, en toch heeft die plek de menselijkheid niet verloren. Ondanks alle moeilijkheden die de mensen daar hebben, zijn ze nog steeds optimistisch.’ Dat Mohammed Assaf aan het tv-programma deelnam, was al een prestatie op zich: Mohammed mocht Gaza niet verlaten en had geen ticket voor de auditierondes in Cairo. Tel daar een familiedrama bij op en het recept voor een feelgoodfilm ligt klaar. Maar The Idol vindt een slimme balans tussen lyriek en realisme, tussen hapklare dromen en een oprecht drama vol ingehouden woede en bewondering.

Woensdag 2 november - Belgica

Woensdag 5 oktober - Truman

Truman-poster

Woensdag 5 oktober | 20.30 uur
108 minuten | Regie: Cesc Gay

Een sluimerende dood, verlies en de acceptatie daarvan: het speelt allemaal een wezenlijke rol in Truman. Maar het is de Catalaanse scenarist-regisseur Cesc Gay ook om andere zaken te doen. Centraal staan de innige gesprekken tussen de twee oude vrienden Tomás en Julián.

Titelpersonage Truman is de hond van Julián, een Argentijn die in Madrid woont. Het lot van de viervoeter loopt als een rode draad door de film. Eén van de sleutelvragen voor de terminaal zieke Julián is bij wie hij zijn hond na zijn dood achterlaat. De twee hoofdrolspelers (Ricardo Darín en Javier Cámara) zijn uitstekend gecast en wekken de band tussen de twee mannen mooi tot leven. Ze praten over wat ze voor elkaar hebben betekend in hun leven en wat ze van elkaar hebben geleerd. Hun dialogen zijn vaak zeer natuurlijk, vol onuitgesproken gevoelens en betekenissen. Truman gaat uiteindelijk vooral over de manier waarop mannen hun gevoelens tonen, en over de speciale dynamiek die een stevige vriendschap kan hebben – zeker wanneer ze noodgedwongen ten einde loopt.

Zaterdag 24 september - Elle

Elle-poster

Zaterdag 24 september | 20.30 uur | Openingsavond
130 minuten | Regie: Paul Verhoeven

De nieuwe film van Nederlands bekendste regisseur Paul Verhoeven zorgde voor een sensatie op filmfestival Cannes. In de psychologische thriller Elle gaat hoofdrolspeelster Michelè (Isabelle Huppert) een kat-en-muisspel aan met de man die het op haar heeft gemunt.

Michelè is hoofd van een toonaangevend videobedrijf. Ze hanteert zowel zakelijk als privé dezelfde genadeloze houding. Haar 75-jarige moeder die nog een echte stoeipoes is, haar ex, een minnaar en een verwende onvolwassen zoon, allen worden ze met een ijzige onverschilligheid benaderd. Haar leven verandert drastisch als ze in haar huis wordt aangevallen en verkracht door een onbekende man. Ze besluit zelf achter de dader aan te gaan en belandt in een situatie die elk moment uit de hand kan lopen. Elle is de eerste film van Verhoeven na Zwartboek uit 2006. De film is gebaseerd op het boek Oh... van Philippe Djian dat in Frankrijk voor veel opschudding zorgde.

Woensdag 20 april - Rams

RAMS-Poster

Rams

Regie: Grimur | Hakonarson 93 minuten | Aanvang: 20.30 uur
(film in het kader van de Scandinavië markt, GEEN ONDERDEEL VAN DE FILMPAS)

De broers Gummi en Kiddi leven in een afgelegen vallei in IJsland. De rammen van de twee schapenboeren behoren tot de beste van het land en wonnen al diverse prijzen. Hoewel ze hun land en levensstijl delen, spreken de koppige mannen al veertig jaar niet meer met elkaar. Een innemende tragikomedie dat symbool staat voor het geïsoleerde bestaan op IJsland

Wanneer een ziekte uitbreekt bij Kiddi's kudde en de autoriteiten alle dieren in de vallei willen ruimen, verzetten ze zich ieder op hun eigen manier. De film bevat prachtige beelden van het IJslandse landschap en won de prestigieuze Un Certain Regard Award in Cannes.
Kiddi wil het probleem oplossen met zijn geweer en Gummi probeert het met zijn verstand. Om het gevecht met de autoriteiten te winnen en hun schapen van de ondergang te redden, moeten de broers uiteindelijk toch samenwerken.

Woensdag 6 april - The Danish Girl

The-Danish-Girl-Poster

Lees meer...

20 maart - Our Little Sister

Our-Little-Sister-Poster

Lees meer...

2 maart - Slow West

Slow-West-Poster

Lees meer...

3 februari - The end of the Tour

End-of-the-Tour-Poster

Lees meer...