Niemand in de stad

Niemand-in-de-Stad_ps_1_jpg_sd-low_©-Bram-van-Woudenberg

Woensdag 7 november | 20.30 uur

102 minuten | Regie: Michiel van Erp

Niemand in de stad is het speelfilmdebuut van de bekende documentairemaker Michiel van Erp. Als openingsfilm van het Nederlands filmfestival in Utrecht kreeg hij veel publiciteit. Het verhaal lijkt te gaan over vier brallerige corpsbaljongens die nog weinig zin hebben in het serieuze leven. Zuipen, kotsen, meisjes vormen de kern van hun bestaan. Uiteindelijk blijkt het een ontroerend coming-of-agedrama over vader-zoonrelaties.

In Niemand in de stad toont Van Erp het leven van een jaarclub tot in de ranzigste details. Zo zien we hoe de studenten elkaar leren hoe je een voorhuid kan vullen met tientallen borrelnootjes. Toch weet de regisseur je voor de vier ‘bralapen’ te winnen. Alle vier de hoofdpersonen blijken ze te worstelen met een afwezige, kille vader.

Thema’s als depressie en ouderschap komen aan bod, en er is uiteraard gedoe met vrouwen. In een fijn broeierige en erotische sfeer ontwikkelen de jongens zich tot volwassenen. Waarbij de weerbarstige relaties met hun vader belemmerend werkt.

Recensenten prezen Niemand in de stad als één van de betere Nederlandse films van de afgelopen jaren. Zelf zei Van Erp over zijn debuut: ‘Het zou zijn als de film iets kan bijdragen aan het levensgeluk van degene die kijkt.

Don’t worry, he won’t get far on foot

Don-t-Worry-He-Won-t-Get-Far-on-Foot_ps_1_jpg_sd-low

Woensdag 3 oktober | 20.30 uur

113 minuten |Regie: Gus van Sant


Don’t worry, he won’t get far on foot is een film die je herhaaldelijk flink aan het lachen maakt, terwijl er eigenlijk niets te lachen valt. De film vertelt het levensverhaal van de aan alcohol verslaafde cartoonist John Callahan, die bij een auto-ongeluk volledig verlamd raakte.

Regisseur Gus van Sant wordt niet overdreven sentimenteel en hij vermijdt emotionele confrontaties. Doordat hij het verhaal bovendien niet strak chronologisch vertelt, schiet het verhaal prettig heen en weer tussen de zware momenten en de luchtige scènes.

John probeert zijn tekeningen te slijten bij kranten en tijdschriften, John wordt verliefd, John zoekt de confrontatie met degene die hem in de prak reed, John bezoekt de AA... Ook als iemand anders de fles voor hem moest vasthouden, lukte het hem niet om te stoppen met drinken. Acteur Joaquin Phoenix geeft zijn karakter overtuigend de speelsheid die het nodig heeft.

Don’t worry is een bitterzoete film, waarin humor vaak het schild vormt om de naderende melancholie mee op afstand te houden, zoals de titel al voorspelt.

LOVE, SIMON

Love-Simon_ps_1_jpg_sd-low_©-2018-Twentieth-Century-Fox-Film-Corporation-All-Rights-Reserved

Zaterdag 15 september | 20.30 uur

110 minuten | Regie: Greg Berlanti

Seizoenopening samen met LHBT-jongeren To Connect Noordoostpolder.

Love, Simon is volgens de deskundigen een mijlpaalfilm. Het is een highschoolfilm zoals de grote studio’s die al zo vaak hebben gemaakt. Maar er is nu één groot verschil: voor het eerst valt de hoofdpersoon op iemand van zijn eigen sekse. Love, Simon is een hartverwarmend coming of age-verhaal.

Via een anonieme online crush wordt Simon verliefd op een jongen. Hij denkt dat hij op internet veilig is, maar of dat ook echt zo is? Het verhaal moge wat cliché zijn, het speciale zit hem in de inwisselbaarheid van een gay personage, waar we normaal een hetero personage zien. Waar ‘coming out’-verhalen vaak overlopen van problemen, laat Love, Simon zien hoe het in de realiteit vaak gaat.

Simon twijfelt niet aan zijn gevoelens voor jongens. Hij is niet bang dat zijn familie en beste vrienden hem zullen afwijzen. Toch blijft hij zijn ‘coming-out’ voor zich uit schuiven, omdat hij liefst wil dat alles bij het oude blijft.

Love, Simon is boven alles een film over een verliefde jongen met wie je heerlijk mee kunt tobben en zwijmelen. In de Verenigde Staten werd het een enorme hit. In een bioscoop in Amsterdam steeg bij de eerste kus een luid gejuich en applaus is. Love, Simon lijkt z’n slogan waar te maken: ‘Everyone deserves a great love story.’

Woensdag 4 april - A Ghost Story

A-Ghost-Story_ps_1_jpg_sd-low_©-2017---Universal-Pictures
Woensdag 4 april | 20.30 uur 

A Ghost Story
93 minuten |Regie: David Lowery

De hoofdpersonen in A Ghost Story staan op het punt een knoop door te hakken over het huis wanneer hij plotseling overlijdt. Omdat weggaan hem zo slecht afgaat, keert hij terug als geest. A Ghost Story geeft een zowel spirituele als nuchtere kijk op de dood en wat daarna overblijft.

Regisseur David Lowery houdt het simpel. Digitale effecten heeft hij nauwelijks nodig. Een spook ziet eruit als een spook: verstopt in een wit laken, met twee gaten voor de ogen. Stilzwijgend en onopgemerkt moet het toezien hoe de weduwe haar verdriet verwerkt en doorgaat met haar leven.

A Ghost Story is – zoals de titel zegt – een spookverhaal. Maar het is geen spookfilm. Het verhaal is tegelijkertijd geestig en aangrijpend, schreef De Volkskrant. ‘We zijn allemaal maar passanten, toont de regisseur op kalme wijze, en hij laat zijn publiek zich daar nog mee verzoenen ook.’

Zondagmiddag 18 maart - The Square

The-Square_ps_1_jpg_sd-low
Zondagmiddag 18 maart  | 14.30 uur 

The Square
142 minute (pauze) | Regie: Ruben Östlund - LET OP deze film valt buiten de filmpas -
 
In het Zweedse Museum of Modern Art is een nieuw kunstwerk onthuld: een met ledlampjes gemarkeerde vierkant van vier bij vier meter. In deze ‘square’ is iedereen gelijk en helpt iedereen elkaar. The Square, die dit jaar op het filmfestival van Cannes de Gouden Palm won, gaat over informele afspraken en taboes in een wereld waar ‘grensoverschrijdend’ een deugd is. Een fascinerende satire over beeldende kunst.

Hoofdpersoon is de zelfgenoegzame museumcurator Christian. Kunst moet het opnemen voor onderdrukten, vindt hij. Maar de chaos besluipt hem van vele kanten. Voor de expositie ‘The Square’ verzinnen twee druistige reclameboys wel even een virale internetcampagne. Ook is er de problematische relatie met een kunstjournalist Anne.

Regisseur Ruben Östlund houdt van de milde paniek die kan ontstaan uit een mix van goede bedoelingen, verwarrende sociale situaties en onhandige reacties. Hij toont de menselijke beschaving als een dun laagje vernis. Dierlijke instincten spelen nog altijd een rol, met name in groepsgedrag. De mens is en blijft een kuddedier.

The Square levert fantastische discussiestof op, maar is ook nog eens een lust voor het oog, met fraai camerawerk, bijzondere locaties en uitstekende acteurs.

- LET OP deze film valt buiten de filmpas -


Menu ‘Lust voor het oog’ bij filmhuisdiner Le Mirage

De film levert voldoende discussiestof voor tijdens een diner bij restaurant Le Mirage. Aan lange tafels kunnen de gasten genieten van een driegangendiner in de sfeer van de film. Details uit The Square keren terug in het menu en in de aankleding van het restaurant. In de pauze krijgen de gasten in de bioscoop vast een voorproefje geserveerd.

Het driegangendiner ‘Lust voor het oog’ kost € 42,50, inclusief drie drankjes. Bij opgave via info@lemirage.nl kunnen deelnemers hun voorkeur voor een plek aan een lange tafel, dan wel een eigen tafeltje aangeven. Aanmelden is mogelijk tot 15 maart. De film begint om 14.30 uur. Reservering voor de film kan bij Movieskoop.

Woensdag 7 maart - Loveless

Loveless_ps_1_jpg_sd-low
Woensdag 7 maart | 20.30 uur 

Loveless
127 minuten | Regie: Andrej Zvjagintsev

Loveless is een adembenemende film die draait om een liefdeloos huwelijk in de grootsteedse middenklasse van Rusland. De echtelieden Boris en Zjena zijn niet zozeer kwaadaardig, ze zijn gewoon niet goed genoeg. Hun twaalfjarige zoon is het slachtoffer.

Verliefd is het Petersburgse koppel Boris en Zjena wel, alleen niet op elkaar. Boris is dol op zijn hoogzwangere, sluwe vriendin Masja. Moeder Zjena is gevallen voor de succesvolle Anton en diens smaakvolle appartement. Hun scheiding schoven ze voor zich uit, want dat kon Boris zijn baan kosten: zijn baas is ultra-orthodox. Maar die situatie is inmiddels onhoudbaar.

Verliefdheid is een egocentrische emotie die anderen uitsluit, zo blijkt maar weer. In het geval van Boris en Zjena is hun twaalfjarige zoontje Aleksej het slachtoffer. Op een avond hoort hij hoe zijn ouders hem op elkaar afschuiven. Beiden willen hem niet verzorgen. Aleksej loopt weg. Het duurt even voordat het opvalt.

Op het festival van Cannes won Loveless de juryprijs. De zoektocht naar de jongen schetst een weinig opwekkend beeld van de kille sociale verhoudingen in het hedendaagse Rusland. Al gaat de film volgens de regisseur niet zozeer over Rusland, maar over de menselijke ziel, en de beperkingen daarvan.

Woensdag 7 februari - Happy End

Happy-End_ps_1_jpg_sd-low
Woensdag 7 februari | 20.30 uur |

Happy End
107 minuten | Regie: Michael Haneke |

De Franse familie Laurant is rijk en welgesteld, maar de familiebanden komen op scherp te staan. Anne Laurent neemt het bouwbedrijf van haar dementerende vader over. Zij heeft geen goede band met haar zoon Pierre die erg begaan is met de vluchtelingencrisis. Thomas, de broer van Anne, leidt een dubbelleven met een lastige tienerdochter. Het resultaat: een familiedrama vermomd als satanische soap.

Anne Laurent (Isabelle Huppert) heeft naast de problemen met haar losgeslagen zoon en haar dementerende vader een druk leven met het bouwbedrijf, waar onlangs een ongeluk heeft plaatsgevonden. De familiespanningen nemen verder toe als de gescheiden Thomas de zorg van puber Eve overneemt. Contact met haar is onmogelijk. Eve kan beter overweg met opa Georges, die eigenlijk liever uit het leven wil stappen.

In deze film van regisseur Michael Haneke (o.a. Amour en Das Weisse Band) zetten generatiekloof en onderlinge spanningen de familiebetrekkingen op scherp. De film is indringend en soms geestig. De rol van opa Georges ( Jean-Louis Trintignant) is meesterlijk. Happy End is een relevant drama over Europese identiteit en de wijze waarop we via technologie verbinding zoeken.

Woensdag 10 januari - Heartstone

Heartstone_ps_1_jpg_sd-low
Woensdag 10 januari | 20.30 uur

Heartstone / Hjartasteinn
129 minuten | Regie: Guðmundur Arnar Guðmundsson


De twee IJslandse jongens Thor en Kristian zijn twee onafscheidelijke vrienden. Maar hun eerste verliefdheid tijdens de zomervakantie beleven ze ieder op een eigen manier. Thor richt zijn pijlen vooral op meisjes. De gevoelens van Kristian zijn meer gericht op Thor. De vriendschap komt hierdoor flink onder druk te staan. Een coming-of-age film in een prachtig, ruig landschap.

Tijdens de lange zomermaanden slaat bij de twee pubers de verveling toe. Ze wonen in een afgelegen vissersdorpje. De twee vrienden hangen wat rond, vissen een beetje en kijken sexy plaatjes. Ondertussen beleven beiden hun ontluikende verlangens.

Tijdens het spel Truth or Dare blijkt dat Kristian voor Thor valt, terwijl die juist het hart van Beta wil veroveren. Een schokkende gebeurtenis zet de vriendschap op scherp. Heartstone is de prijswinnende debuutfilm van regisseur Arna Gudmundssun, een film zoals ze alleen in het hoge noorden worden gemaakt; dromerig, oprecht en zeer origineel.

Woensdag 6 december - Little men

Little-Men_ps_1_jpg_sd-low

Woensdag 6 december | 20.30 uur

Little men 

85 minuten | Regie: Ira Sachs

De dertienjarige Jake verhuist met zijn familie van Manhattan naar een goedkoper appartement in Brooklyn boven een winkel. Jake kan meteen goed opschieten met Tony, de zoon van Leonor, de uitbaatster van de winkel. Maar dan krijgen hun ouders een huurconflict. Het grote probleem van de economische recessie wordt in Little men een klein en teder verhaal.

Wat als een zakelijk conflict begint, ontvouwt zich al snel tot een persoonlijke vete. En natuurlijk worden de twee jongens daar de dupe van. Maar regisseur Ira Sachs kiest geen partij. Niemand is de slechterik. Alle kanten van het conflict blijven begrijpelijk en worden mooi uitgediept. 

Voor de jonge jongens is het gemakkelijk. Loyaliteit gaat voor hen boven geld. Maar voor de volwassenen is het niet zo simpel. Want zodra mensen op hun strepen gaan staan, is het moeilijk om daarop terug te komen.

‘Little Men is jaloersmakend goed,’ schreef NRC Handelsblad. ‘Op de achtergrond van de gewone dingen waar de meeste mensen mee te maken krijgen – relaties, sterfgevallen, werkloosheid, gesneefde dromen – schetst regisseur Sachs altijd trefzeker de sociaaleconomische omstandigheden die het leven onnodig compliceren.’

Woensdag 1 novermber - Una

Una_ps_1_jpg_sd-low

Woensdagavond 1 november | 20.30 uur 


Una 

95 minuten | Regie: Benedict Andrews

Una is een rusteloze vrouw met een moeizaam verleden. Als dertienjarig meisje had ze een seksuele relatie met haar veertigjarige buurman. Als volwassene confronteert ze Ray met hun gemeenschappelijke verleden. Hij heeft zijn straf voor seksueel misbruik van 4 jaar uitgezeten en heet nu Peter. Hij wil de affaire vergeten. Una wil antwoorden. Pijn en onderdrukte verlangens komen weer in alle hevigheid naar boven.

Bij Una komen de pijn en onderdrukte verlangens weer in alle hevigheid boven. Ray (of Peter) is op zijn hoede omdat hij niet weet wat Una's ware intenties zijn. De confrontatie werpt nieuwe licht op de scheidslijn tussen dader en slachtoffer.

De onverwachte plotwending aan het einde van de film doet anders vermoeden. En zet de hele film, die gebaseerd is op het toneelstuk Blackbird van schrijver David Harrower, in een ander perspectief.    

Woensdag 4 oktober - Bram Fischer

Bram-Fischer_ps_1_jpg_sd-low

Woensdagavond 4 oktober | 20.30 uur 

Bram Fischer 

124 minuten | Regie: Jean van de Velde

Iedereen kent Nelson Mandela. Maar wie kent Bram Fischer? Fischer is de advocaat die Mandela en acht andere kopstukken van het verboden ANC (Afrikaans Nationaal Congres) in Zuid-Afrika verdedigt. Het apartheidsregime eist de doodstraf. Bram Fischer is een mix van een rechtbankdrama en een spionagethriller die tot het einde toe spannend blijft.

Fischer (gespeeld door de Nederlandse acteur Peter Paul Muller) is eerst terughoudend om het ANC te verdedigen omdat hij zelf sympathiseert met het ANC. Toch besluit hij om Mandela en de anderen te verdedigen ondanks de druk die Fischer voelt van het apartheidsregime, het ANC en zijn naasten. 

Kiest hij voor zijn gezin of het algemeen belang? Het wordt dat laatste. In deze film blijft de spanning tot het einde voelbaar. Vooral Peter Paul Muller speelt een voortreffelijk en ingetogen rol als Bram Fischer in deze geëngageerde film van de Nederlandse regisseur Jean van de Velde.

Zaterdag 23 september - Paterson

Paterson_ps_1_jpg_sd-low

Zaterdag 23 september | 20.30 uur | seizoenopening

Paterson


115 minuten | Regie: Jim Jarmusch

Paterson is een eenvoudige buschauffeur in de gelijknamige stad Paterson, New Jersey. Zijn leven bestaat uit eenvoudige routines. Hij rijdt zijn dagelijkse route, hij observeert de stad door zijn voorruit en hij schrijft gedichten in zijn boekje. Thuis wacht Laura, zijn vrouw. Zij is zijn tegenpool, zij heeft ambitie. Paterson is een ode aan de schoonheid van het onopvallende bestaan.

Van veel vaart of spanning moet Paterson het dus niet hebben. En daar is het regisseur Jim Jarmusch nou precies om te doen. Er zijn al genoeg films waarin zoveel gebeurt dat het mensen nodeloos opjaagt. Paterson bewerkstelligt het tegenovergestelde: fascinatie voor de dagelijks terugkerende nietszeggendheid die het leven van de meeste mensen typeert.

Het leven van echtgenoten Laura is elke dag anders. Bijna iedere dag heeft ze weer nieuwe dromen, telkens een ander, inspirerend project. Paterson houdt van Laura en zij houdt van hem. Hij steunt haar ambities en zij bewondert hem om zijn geheime gave voor poëzie.

‘Wie gelukkig wil zijn moet de wereld bekijken met een liefdevolle blik,’ schreef De Volkskrant. ‘Een film die dat voor elkaar krijgt is er om te koesteren.’ En daarmee is Paterson de juiste openingsfilm van een nieuw seizoen van Filmhuis Emmeloord.

Woensdag 5 april - Layla M.

LaylaM-poster

Woensdag 5 april | 20.30 uur
Layla M.| 97 minuten | Regie: Mijke de Jong

Aangrijpende film over de jonge Layla die zich tegen de wil van haar ouders aansluit bij een groep jonge moslims die langzaam radicaliseert. De achttienjarige Layla is een Amsterdamse van Marokkaanse afkomst die strijdt voor acceptatie en het uitoefenen van hun geloof. Binnen de groep ontmoet ze Abdel, een jongen die haar begrijpt en haar verhalen over de ruzies thuis met begrip aanhoort. Layla wordt verliefd op hem. In het geheim trouwen ze. Layla reist met hem naar het Midden-Oosten.

Al snel blijkt dat Abdel steeds meer zijn eigen weg gaat. Een buurvrouw is nog haar enige contact met de buitenwereld. Langzaam, en tot haar eigen afgrijzen, realiseert Layla zich wat de echte reden van hun reis is. Het fraai geacteerde en qua thematiek zeer actuele Layla M. is de nieuwe film van Mijke de Jong, bekend van Broos, Brozer' en Het Zusje van Katia.
De pers was lovend over Layla M. Vooral het acteren van Nora El Koussour (Layla) spat van het filmscherm af. Het is een film die het verdient gezien te worden om er daarna over te discussiëren.
Mijke de Jongs drama laat een bekend proces van radicalisering zien en nuanceert het. Is veel van de opstandigheid van de 18-jarige Layla niet te wijten aan de puberteit? Of is het een zoektocht naar eigen identiteit?

Zondag 19 maart - Keuzefilm I Daniel Blake

i-daniel-blake_klein

Zondag 19 maart | aanvang 14.30 uur
I Daniel Blake | 97 minuten | Regie: Ken Loach

Diep ontroerende film waarin een arbeidsongeschikte man Daniel Blake alles moet doen om zijn hoofd boven water te houden.  De 59-jarige Daniel Blake heeft jaren gewerkt als timmerman in het noordoosten van Engeland. Omdat hij recent een hartaanval heeft gehad, moet hij voor het eerst in zijn leven een beroep op de overheid doen. Daniel probeert zich een weg te banen door het onpersoonlijke en bureaucratische uitkeringssysteem. Daarbij ontmoet hij de alleenstaande moeder Kathie en haar twee kinderen. Zij ondersteunen elkaar en vinden zo samen hun waardigheid terug.
De inmiddels 80-jarige regisseur Ken Loach neemt het in deze film opnieuw op voor de gewone man die verstrikt raakt in de bureaucratie van het huidige Engeland. Humor, warmte en wanhoop gaan hand in hand en maken dit tot een oprechte, emotionele en uiterst innemende film. Loach won er na ‘The Wind That Shakes The Barley’ zijn tweede Gouden Palm mee in Cannes.

Deze film is geen onderdeel van de filmpas.

Woensdag 1 maart - Fuocoammare

Fuocoammare-poster

Woensdag 1 maart | 20.30 uur
Fuocoammare |108 minuten |Regie: Gianfranco Rosi

Fuocoammare is een even hartverscheurende als betoverende documentaire over het vluchtelingeneiland Lampedusa. Dankzij het perspectief van de jonge Samuele zien we hoe de migratiecrisis iedereen op het eiland raakt. Juist door zijn luchtige intermezzo’s, vanuit het perspectief van de twaalfjarige hoofdpersoon Samuele, wint het drama aan zeggingskracht. De film wordt kort ingeleid door Ramona Brongers van Live for Lives uit Ens. Deze stichting organiseert hulpacties voor de bootvluchtelingen.

Lampedusa, dat ongeveer halverwege tussen Libië en Sicilië ligt, is het eiland dat we kennen van de families die de oversteek wagen in te kleine bootjes. Van mensen op zoek naar vrede, vrijheid en geluk. De eilandbewoners zijn iedere dag weer getuige van een van de grootste menselijke tragedies van onze tijd.
Meer dan 15.000 mensen zijn al verdronken tijdens de oversteek. Voor de Italiaanse regisseur Gianfranco Rosi zijn de massale verdrinkingen op de Middellandse Zee ’s werelds ergste ramp sinds de Holocaust.
In tegenstelling tot veel journalisten verbleef Rosi voor Fuocoammare maar liefst een jaar lang op Lampedusa. Het resulteerde in een film vol confronterende en emotionele beelden die de Gouden Beer, de prijs voor de beste film tijdens het Filmfestival van Berlijn, won. ‘Fuocoammare is een hartverscheurende documentaire, die betovert en wakker schudt tegelijk,’ schreef De Volkskrant. ‘Een zeldzaam sterke combinatie.’

Ramona Brongers uit Ens kon het leed niet langer aanzien en besloot met Live for Lives in actie te komen. Voorafgaand aan de film zal ze vertellen over haar ervaringen. Ruim 100 vrijwilligers zijn voor haar stichting actief. www.liveforlives.nl

Woensdag 1 februri - Toni Erdmann

ToniErdmann-poster

Woensdag 1 februari |
Toni Erdmann | 162 minuten | Regie: Maren Ade

Een bitterzoete tragikomedie over een artistieke vader en zijn ambitieuze dochter. Een ultieme ode aan de band tussen vaders en dochters. Hoofdpersoon Ines is een ambitieuze zakenvrouw die bij een groot bedrijf in Boekarest werkt. Ze reist de hele wereld rond om op de carrièreladder omhoog te klimmen. Haar vader Winfried is een enthousiaste muziekleraar met een voorliefde voor grappen, die samenwoont met zijn oude hond. Als zijn hond doodgaat, besluit hij zijn dochter te bezoeken. En hoe.

In haar perfect geordende leven heerst niet de minste wanorde, maar als Winfried vraagt of zij gelukkig is, blijft ze het antwoord schuldig. Deze hinderlijke man voor wie zij zich schaamt, besluit haar echter te helpen door met zijn alter ego Toni Erdmann haar leven op een positieve manier te gaan ontregelen.
Overal waar Ines gaat, duikt Toni op. Van zakendiners tot belangrijke vergaderingen. Ines, die zich geen houding weet te geven, heeft geen andere optie dan er in mee te gaan en te doen alsof Toni Erdmann echt haar coach is. Dankzij Toni’s gekkigheid en ondanks de gênante situaties, lijkt het alsof Ines begint te begrijpen dat haar excentrieke vader misschien juist wel een plekje verdient in haar leven.
Toni Erdmann was dé verrassing van het Filmfestival van Cannes en werd daar unaniem lovend ontvangen. ‘Niet vaak werd in Cannes zo hard gelachen om een film,’ noteerde De Volkskrant.

Woensdag 11 januari - Tonio

Tonio_poster

Woensdag 11 januari | 20.30 uur
Tonio | 100 minuten | Regie: Paula van der Oest


Eerste Pinksterdag 2010. De 21-jarige Tonio fietst in de vroege ochtend naar huis na een avond stappen. Onderweg wordt hij geschept door een auto en komt hij om het leven. Zijn ouders – schrijversechtpaar A.F.Th (Adri) van der Heijden en Mirjam Rotenstreich – worden geconfronteerd met het grootste verlies uit hun leven. Tonio is de indringende verfilming van de gelijknamige roman.

Terwijl Mirjam (Rifka Lodeizen) hard vecht om niet in een neerwaartse spiraal van verdriet terecht te komen, doet Adri het enige waartoe hij op dat moment in staat is: in zijn herinnering graven, aantekeningen maken, schrijven. Twee dwingende vragen sturen zijn gedachten: wat gebeurde er met Tonio in de laatste uren en dagen voor de ramp en hoe kon dit ongeluk plaatsvinden? Zo reconstrueert hij het leven van zijn zoon in een radeloze queeste naar zin en betekenis.
Regisseur Paula van der Oest heeft geprobeerd een film te maken die dezelfde complexiteit en gelaagdheid heeft als het boek. Een film die pijn doet, maar tegelijkertijd troost biedt. Tonio is de Nederlandse inzending voor de Oscars van 2017.

Woensdag 7 december - The Idol

The-Idol-Poster

Woensdag 7 december | 20.30 uur
100 minuten | Regie: Hany Abu Assad

The Idol is gebaseerd op het leven van Mohammed Assaf, die opgroeide in een van de overbevolkte vluchtelingenkampen in Gaza. Voor 2013 had niemand van hem gehoord, daarna rees zijn ster op spectaculaire wijze. Als winnaar van de pan-Arabische talentenshow Arab Idol gaf hij de Palestijnen een stem.

De Palestijns-Nederlandse regisseur Hany Abu-Assad houdt knap het midden tussen een Hollywoodversie van het waargebeurde verhaal en een grimmiger kijk op het leven in de Gazastrook. De film werd deels opgenomen in de Gazastrook. De regisseur wilde de film maken als een cadeau voor Gaza. ‘Er wonen bijna een miljoen mensen, omsingeld door muren,’ legde hij uit in een interview. ‘Het is eigenlijk een grote gevangenis, en toch heeft die plek de menselijkheid niet verloren. Ondanks alle moeilijkheden die de mensen daar hebben, zijn ze nog steeds optimistisch.’ Dat Mohammed Assaf aan het tv-programma deelnam, was al een prestatie op zich: Mohammed mocht Gaza niet verlaten en had geen ticket voor de auditierondes in Cairo. Tel daar een familiedrama bij op en het recept voor een feelgoodfilm ligt klaar. Maar The Idol vindt een slimme balans tussen lyriek en realisme, tussen hapklare dromen en een oprecht drama vol ingehouden woede en bewondering.

Woensdag 2 november - Belgica

Woensdag 5 oktober - Truman

Truman-poster

Woensdag 5 oktober | 20.30 uur
108 minuten | Regie: Cesc Gay

Een sluimerende dood, verlies en de acceptatie daarvan: het speelt allemaal een wezenlijke rol in Truman. Maar het is de Catalaanse scenarist-regisseur Cesc Gay ook om andere zaken te doen. Centraal staan de innige gesprekken tussen de twee oude vrienden Tomás en Julián.

Titelpersonage Truman is de hond van Julián, een Argentijn die in Madrid woont. Het lot van de viervoeter loopt als een rode draad door de film. Eén van de sleutelvragen voor de terminaal zieke Julián is bij wie hij zijn hond na zijn dood achterlaat. De twee hoofdrolspelers (Ricardo Darín en Javier Cámara) zijn uitstekend gecast en wekken de band tussen de twee mannen mooi tot leven. Ze praten over wat ze voor elkaar hebben betekend in hun leven en wat ze van elkaar hebben geleerd. Hun dialogen zijn vaak zeer natuurlijk, vol onuitgesproken gevoelens en betekenissen. Truman gaat uiteindelijk vooral over de manier waarop mannen hun gevoelens tonen, en over de speciale dynamiek die een stevige vriendschap kan hebben – zeker wanneer ze noodgedwongen ten einde loopt.