6 november: Boven is het stil

Boven-is-het-stil
6 november, aanvang 20.30

Regisseur: Nanouk Leopold | Cast: Jeroen Willems, Henri Garcin, Wim Opbrouck, Martijn Lakemeier | Jaar: 2013

Drama over een boerenzoon die door de ziekte van zijn vader tot het besef komt dat hij nooit het leven heeft geleid zoals hij dat zelf zou willen. Hoofdpersoon is Helmer, de laatste rol van de jammerlijk overleden steracteur Jeroen Willems. Helmer, een alleenstaande boer van midden vijftig, verbant zijn vader naar zolder om niet langer naar diens wil te hoeven leven.

Dit drama van regisseuse Nanouk Leopold is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Gerbrand Bakker. De roman won vele nationale en internationale prijzen, en is in meer dan twintig landen vertaald. Helmer laat een tweepersoonsbed leveren, maar hij heeft niemand om het mee te delen. Helmer is een man van weinig woorden die, zonder dat hij het wil laten merken, opleeft als de Vlaamse melkrijder Johan op bezoek komt. De komst van een jonge boerenknecht gooit Helmers emotionele leven flink overhoop.

Regisseur Leopold is net als haar hoofdpersoon niet van de grote gebaren. Er is veel ruimte voor de routine van het boerenbedrijf en de dagelijkse drukte van Helmers bestaan. Toch verzandt Leopold niet in de aloude clichés. Ja, de boer die ze portretteert is stug, onvermurwbaar en emotioneel geblokkeerd. Jeroen Willems weet er desondanks een warme gloed aan mee te geven. Een knappe prestatie gezien de minimale dialoog die de acteur heeft. Elke handeling en elke blik telt. Ook zonder wetenschap van Willems overlijden is Boven is het stil een film over de nabijheid van de dood.