Woensdag 5 april - Layla M.

LaylaM-poster

Woensdag 5 april | 20.30 uur
Layla M.| 97 minuten | Regie: Mijke de Jong

Aangrijpende film over de jonge Layla die zich tegen de wil van haar ouders aansluit bij een groep jonge moslims die langzaam radicaliseert. De achttienjarige Layla is een Amsterdamse van Marokkaanse afkomst die strijdt voor acceptatie en het uitoefenen van hun geloof. Binnen de groep ontmoet ze Abdel, een jongen die haar begrijpt en haar verhalen over de ruzies thuis met begrip aanhoort. Layla wordt verliefd op hem. In het geheim trouwen ze. Layla reist met hem naar het Midden-Oosten.

Al snel blijkt dat Abdel steeds meer zijn eigen weg gaat. Een buurvrouw is nog haar enige contact met de buitenwereld. Langzaam, en tot haar eigen afgrijzen, realiseert Layla zich wat de echte reden van hun reis is. Het fraai geacteerde en qua thematiek zeer actuele Layla M. is de nieuwe film van Mijke de Jong, bekend van Broos, Brozer' en Het Zusje van Katia.
De pers was lovend over Layla M. Vooral het acteren van Nora El Koussour (Layla) spat van het filmscherm af. Het is een film die het verdient gezien te worden om er daarna over te discussiëren.
Mijke de Jongs drama laat een bekend proces van radicalisering zien en nuanceert het. Is veel van de opstandigheid van de 18-jarige Layla niet te wijten aan de puberteit? Of is het een zoektocht naar eigen identiteit?