Zondag 19 maart - Keuzefilm I Daniel Blake

i-daniel-blake_klein

Zondag 19 maart | aanvang 14.30 uur
I Daniel Blake | 97 minuten | Regie: Ken Loach

Diep ontroerende film waarin een arbeidsongeschikte man Daniel Blake alles moet doen om zijn hoofd boven water te houden.  De 59-jarige Daniel Blake heeft jaren gewerkt als timmerman in het noordoosten van Engeland. Omdat hij recent een hartaanval heeft gehad, moet hij voor het eerst in zijn leven een beroep op de overheid doen. Daniel probeert zich een weg te banen door het onpersoonlijke en bureaucratische uitkeringssysteem. Daarbij ontmoet hij de alleenstaande moeder Kathie en haar twee kinderen. Zij ondersteunen elkaar en vinden zo samen hun waardigheid terug.
De inmiddels 80-jarige regisseur Ken Loach neemt het in deze film opnieuw op voor de gewone man die verstrikt raakt in de bureaucratie van het huidige Engeland. Humor, warmte en wanhoop gaan hand in hand en maken dit tot een oprechte, emotionele en uiterst innemende film. Loach won er na ‘The Wind That Shakes The Barley’ zijn tweede Gouden Palm mee in Cannes.

Deze film is geen onderdeel van de filmpas.

Woensdag 1 maart - Fuocoammare

Fuocoammare-poster

Woensdag 1 maart | 20.30 uur
Fuocoammare |108 minuten |Regie: Gianfranco Rosi

Fuocoammare is een even hartverscheurende als betoverende documentaire over het vluchtelingeneiland Lampedusa. Dankzij het perspectief van de jonge Samuele zien we hoe de migratiecrisis iedereen op het eiland raakt. Juist door zijn luchtige intermezzo’s, vanuit het perspectief van de twaalfjarige hoofdpersoon Samuele, wint het drama aan zeggingskracht. De film wordt kort ingeleid door Ramona Brongers van Live for Lives uit Ens. Deze stichting organiseert hulpacties voor de bootvluchtelingen.

Lampedusa, dat ongeveer halverwege tussen Libië en Sicilië ligt, is het eiland dat we kennen van de families die de oversteek wagen in te kleine bootjes. Van mensen op zoek naar vrede, vrijheid en geluk. De eilandbewoners zijn iedere dag weer getuige van een van de grootste menselijke tragedies van onze tijd.
Meer dan 15.000 mensen zijn al verdronken tijdens de oversteek. Voor de Italiaanse regisseur Gianfranco Rosi zijn de massale verdrinkingen op de Middellandse Zee ’s werelds ergste ramp sinds de Holocaust.
In tegenstelling tot veel journalisten verbleef Rosi voor Fuocoammare maar liefst een jaar lang op Lampedusa. Het resulteerde in een film vol confronterende en emotionele beelden die de Gouden Beer, de prijs voor de beste film tijdens het Filmfestival van Berlijn, won. ‘Fuocoammare is een hartverscheurende documentaire, die betovert en wakker schudt tegelijk,’ schreef De Volkskrant. ‘Een zeldzaam sterke combinatie.’

Ramona Brongers uit Ens kon het leed niet langer aanzien en besloot met Live for Lives in actie te komen. Voorafgaand aan de film zal ze vertellen over haar ervaringen. Ruim 100 vrijwilligers zijn voor haar stichting actief. www.liveforlives.nl