Woensdag 9 januari - Cold War

Cold-War_ps_1_jpg_sd-low
Woensdag 9 januari | 20.30 uur
88 minuten | Regie: Pawel Pawlikowski

Cold War vertelt het verpletterend eerlijke liefdesverhaal van de twee Poolse geliefden Wiktor en Zula. Ze ontmoeten elkaar in 1949. Het IJzeren Gordijn wordt de grootste barrière voor hun liefde, al is het zeker niet de enige. Cold War gaat over twee mensen die wel bij elkaar horen, maar niet bij elkaar passen.

‘Ieder shot is een plaatje,’ schreven de recensenten. ‘Gloedvol en fabelachtig.’ Regisseur Pawel Pawlikowski maakte eerder Oscarwinnaar Ida, over een non in de Tweede Wereldoorlog. Ook die film was in ingetogen zwart-wit en zorgde in Filmhuis Emmeloord voor een uitverkochte zaal. Met Cold War won Pawlikowski de prijs voor Beste Regie op het filmfestival van Cannes.

Cold War is een film die meer vertelt dan er gezegd wordt. Zula en Wiktor zijn geen grote praters. Hij is een klassiek geschoolde jazzpianist, zij een zangeres uit een grauwe provinciestad. Waar hij artistieke idealen koestert, is zij vooral pragmatisch. Tot zijn grote ergernis draagt zij met verve de volksliedjes voor die het communistisch regime hen verplicht te spelen.

De vertelstijl van Pawlikowski is onderkoeld. Hij verstaat de kunst om dichtbij te komen door enigszins op afstand te blijven. Waarmee de boodschap van Cold War extra hard binnenkomt: alles wat je onderdrukt, komt sterker terug.