Woensdag 11 januari - Tonio

Tonio_poster

Woensdag 11 januari | 20.30 uur
Tonio | 100 minuten | Regie: Paula van der Oest


Eerste Pinksterdag 2010. De 21-jarige Tonio fietst in de vroege ochtend naar huis na een avond stappen. Onderweg wordt hij geschept door een auto en komt hij om het leven. Zijn ouders – schrijversechtpaar A.F.Th (Adri) van der Heijden en Mirjam Rotenstreich – worden geconfronteerd met het grootste verlies uit hun leven. Tonio is de indringende verfilming van de gelijknamige roman.

Terwijl Mirjam (Rifka Lodeizen) hard vecht om niet in een neerwaartse spiraal van verdriet terecht te komen, doet Adri het enige waartoe hij op dat moment in staat is: in zijn herinnering graven, aantekeningen maken, schrijven. Twee dwingende vragen sturen zijn gedachten: wat gebeurde er met Tonio in de laatste uren en dagen voor de ramp en hoe kon dit ongeluk plaatsvinden? Zo reconstrueert hij het leven van zijn zoon in een radeloze queeste naar zin en betekenis.
Regisseur Paula van der Oest heeft geprobeerd een film te maken die dezelfde complexiteit en gelaagdheid heeft als het boek. Een film die pijn doet, maar tegelijkertijd troost biedt. Tonio is de Nederlandse inzending voor de Oscars van 2017.