Woensdag 1 februri - Toni Erdmann

ToniErdmann-poster

Woensdag 1 februari |
Toni Erdmann | 162 minuten | Regie: Maren Ade

Een bitterzoete tragikomedie over een artistieke vader en zijn ambitieuze dochter. Een ultieme ode aan de band tussen vaders en dochters. Hoofdpersoon Ines is een ambitieuze zakenvrouw die bij een groot bedrijf in Boekarest werkt. Ze reist de hele wereld rond om op de carrièreladder omhoog te klimmen. Haar vader Winfried is een enthousiaste muziekleraar met een voorliefde voor grappen, die samenwoont met zijn oude hond. Als zijn hond doodgaat, besluit hij zijn dochter te bezoeken. En hoe.

In haar perfect geordende leven heerst niet de minste wanorde, maar als Winfried vraagt of zij gelukkig is, blijft ze het antwoord schuldig. Deze hinderlijke man voor wie zij zich schaamt, besluit haar echter te helpen door met zijn alter ego Toni Erdmann haar leven op een positieve manier te gaan ontregelen.
Overal waar Ines gaat, duikt Toni op. Van zakendiners tot belangrijke vergaderingen. Ines, die zich geen houding weet te geven, heeft geen andere optie dan er in mee te gaan en te doen alsof Toni Erdmann echt haar coach is. Dankzij Toni’s gekkigheid en ondanks de gênante situaties, lijkt het alsof Ines begint te begrijpen dat haar excentrieke vader misschien juist wel een plekje verdient in haar leven.
Toni Erdmann was dé verrassing van het Filmfestival van Cannes en werd daar unaniem lovend ontvangen. ‘Niet vaak werd in Cannes zo hard gelachen om een film,’ noteerde De Volkskrant.