3 december - Vive la libertà

ViveLaLiberta

Vive la libertà
Aanvang 20.30

Regisseur: Roberto Andò | Cast: Toni Servillo, Valeria Bruni Tedeschi | Jaar: 2014

De landelijke verkiezingen naderen en de grootste oppositiepartij staat er slecht voor in de peilingen. Partijleider Enrico Olivieri kan de druk niet aan en verdwijnt spoorloos. Om een schandaal te voorkomen benadert de partij zijn tweelingbroer Giovanni, een schizofrene filosoof. In de Italiaanse tragikomedie Viva la libertà draait het om tegenstellingen.

Enrico is rationeel en kil, zijn tweelingbroer poëtisch en onvoorspelbaar. De geesteszieke Giovanni geeft de verkiezingscampagne een onverwachte zwaai. Hij houdt warmbloedige speeches, verrassend en meeslepend. Hij strooit met haiku’s en levert op cruciale momenten semi-erudiete statements af. De partijleider is al snel ongekend populair in de media en bij de kiezers en de partij stijgt in de peilingen.
Door de kalme, serieuze toon van schrijver en regisseur Roberto Andò lijkt de persoonsverwisseling haast vanzelfsprekend. Bovendien is er Toni Servillo, ster uit Oscarwinnaar La grande bellezza. Hij toont zich opnieuw een begenadigd en charismatisch acteur is, moeiteloos schakelend tussen de sombere Enrico en de goedgemutste Giovanni.
De film gaat over de Italiaanse politiek, maar komt uiteindelijk uit bij de existentiële vragen. Viva la Libertà wijst naar binnen, naar de in het leven van Enrico Oliveri vergeten waarde van passie, oorspronkelijkheid, intuïtie, bezieling en humor.
Terwijl Enrico zijn oude liefde voor films herontdekt, leert Giovanni aan zijn starre medewerkers dat je tussen de middag maar beter even kan gaan dansen.