Zondagmiddag 18 maart - The Square

The-Square_ps_1_jpg_sd-low
Zondagmiddag 18 maart  | 14.30 uur 

The Square
142 minute (pauze) | Regie: Ruben Östlund - LET OP deze film valt buiten de filmpas -
 
In het Zweedse Museum of Modern Art is een nieuw kunstwerk onthuld: een met ledlampjes gemarkeerde vierkant van vier bij vier meter. In deze ‘square’ is iedereen gelijk en helpt iedereen elkaar. The Square, die dit jaar op het filmfestival van Cannes de Gouden Palm won, gaat over informele afspraken en taboes in een wereld waar ‘grensoverschrijdend’ een deugd is. Een fascinerende satire over beeldende kunst.

Hoofdpersoon is de zelfgenoegzame museumcurator Christian. Kunst moet het opnemen voor onderdrukten, vindt hij. Maar de chaos besluipt hem van vele kanten. Voor de expositie ‘The Square’ verzinnen twee druistige reclameboys wel even een virale internetcampagne. Ook is er de problematische relatie met een kunstjournalist Anne.

Regisseur Ruben Östlund houdt van de milde paniek die kan ontstaan uit een mix van goede bedoelingen, verwarrende sociale situaties en onhandige reacties. Hij toont de menselijke beschaving als een dun laagje vernis. Dierlijke instincten spelen nog altijd een rol, met name in groepsgedrag. De mens is en blijft een kuddedier.

The Square levert fantastische discussiestof op, maar is ook nog eens een lust voor het oog, met fraai camerawerk, bijzondere locaties en uitstekende acteurs.

- LET OP deze film valt buiten de filmpas -


Menu ‘Lust voor het oog’ bij filmhuisdiner Le Mirage

De film levert voldoende discussiestof voor tijdens een diner bij restaurant Le Mirage. Aan lange tafels kunnen de gasten genieten van een driegangendiner in de sfeer van de film. Details uit The Square keren terug in het menu en in de aankleding van het restaurant. In de pauze krijgen de gasten in de bioscoop vast een voorproefje geserveerd.

Het driegangendiner ‘Lust voor het oog’ kost € 42,50, inclusief drie drankjes. Bij opgave via info@lemirage.nl kunnen deelnemers hun voorkeur voor een plek aan een lange tafel, dan wel een eigen tafeltje aangeven. Aanmelden is mogelijk tot 15 maart. De film begint om 14.30 uur. Reservering voor de film kan bij Movieskoop.