5 maart - Inside Llewin Davis

inside_llewyn_davis

5 maart
Aanvang 20.30


Inside Llewyn Davis

Regisseur: Ethan Coen, Joel Coen | Cast: Oscar Isaac, Carey Mulligan | Jaar: 2013

Met optreden van de Urker singer-songwriter Yelle Kramer vanaf 20.00 uur.

Eigenlijk gebeurt er helemaal niet zo veel tijdens die honderd minuten die Inside Llewyn Davis duurt. De film gaat over een zanger die nooit doorbreekt. Het is een film van de regisseursbroers Coen en dus levert de spanningsboog tussen ironie en weemoed wondermooie cinema op.
Hier zijn niet de kwajongensachtige Coens van The Big Lebowski aan het werk, maar de melancholische Coens van No Country for Old Men en A Serious Man. Ze laten voelen dat die arme Llewyn Davis, zoals zovelen, leeft tussen de hoop om de oude droom alsnog te vervullen, en het gruwelijke besef dat zijn leventje nooit meer fundamenteel zal veranderen.
Llewyn Davis (Oscar Isaac) is een straatarme folkzanger die als een verlopen geest ronddwaalt. Het is begin jaren zestig. De flowerpower is nog ver weg. Llewyn barst van het talent, maar zijn songs – hoe ontroerend, hoe bezield en hoe recht uit het hart ook – slaan niet aan. Zijn grote tragedie is dat hij wel de juiste man op de juiste plek is, maar dat het juiste moment hem ontglipt.
Het verhaal en de beelden van Inside Llewyn Davis hebben iets van een droeve droom. Al in de eerste twintig seconden weten de gebroeders Coen een wonderlijke atmosfeer op te roepen die de rest van de film blijft hangen: een muzikant die met zijn akoestische gitaar het podium beklimt en een triest akkoord aanslaat. ‘Yeah, allright, dit is een oude...’

De Urker singer-songwriter Yelle Kramer brengt woensdagavond 5 maart vanaf 20.00 uur de bezoekers van de film Inside Llewyn Davis in de juiste stemming.