24 oktober: Kauwboy

kauwboy

24 oktober, aanvang 11.00 (geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar)

Regie: Boudewijn Cole | Cast: Rick Lens, Ricky Koole, Loek Peters en Cahit Olmez | Jaar: 2012

De beste kinderfilms zijn helemaal geen kinderfilms. Het wordt vaker gezegd. En ook Kauwboy van Boudewijn Koole bewijst dat maar weer. ‘Kauwboy’ is een indrukwekkend portret van de tienjarige jongen Jojo en zijn vader die beiden op hun eigen manier worstelen met de afwezigheid van moeder July.
Het verhaal wordt verteld vanuit de beleving van Jojo. Ook in de cameravoering wordt dat perspectief op een krachtige, overtuigende manier letterlijk genomen.

Als Jojo in een veld bij zijn huis een uit het nest gevallen kauw vindt, besluit hij het kuiken mee naar huis te nemen. Uit de plaatselijke bibliotheek smokkelt hij een boek met tips om het beestje groot te brengen. Het vogeltje is naast fijn gezelschap en een prettige afleiding ook een goede manier om met het nieuwe meisje van het waterpoloteam in contact te komen. Jojo's vader is echter van mening dat planten en dieren buiten thuishoren, en nergens anders. De ontdekking van het nieuwe huisdier zet de vader-zoonrelatie op scherp.

De problemen die Kauwboy aanroert zijn, anders dan in de veel moderne jeugdfilms, niet zo nadrukkelijk afgebakend en zwart-wit. Het drama maakt bovendien duidelijk dat kinderen abstracte thema’s als loslaten, verlies en loyaliteit prima aan kunnen, mits subtiel en zonder franje gebracht. Echt luisteren doet Jojo niet naar zijn vader, en hij lijkt ook niet heel erg onder de indruk van zijn driftbuien. Regisseur Koole, die zijn loopbaan met televisiedocumentaires begon, hecht grote waarde aan authenticiteit en geloofwaardigheid.

Het problematische gezin dat hier centraal staat, uit zich niet in extremen. Vader Ronald duldt slapend zijn zoon dicht tegen hem aan, maar zodra hij wakker wordt maakt hij wel even duidelijk dat samen in bed liggen eigenlijk niet de bedoeling is. De liefde is er wel; het komt er alleen zo verdomde rottig uit. Er zullen genoeg toeschouwers zijn die de moeizame communicatie tussen vader en zoon bekend voorkomt. Eén troost: zij krijgen tevens de hoop dat Jojo en zijn vader er wel uit zullen komen. ‘Kauwboy’ won op het festival van Berlijn de prijs voor beste kinderfilm, en terecht.

De film Kauwboy is geselecteerd om namens Nederland te worden ingezonden naar de Academy Awards. De film maakt nu kans om te worden genomineerd voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige productie van het jaar.