4 Maart - Muidhond

Muidhond_ps_1_jpg_sd-low

Woensdag 4 maart | 20.30

99 minuten | Regie: Patrice Toye

Muidhond is een dappere film over een allerminst comfortabel onderwerp. De verfilming van het veelgeprezen boek van Inge Schilperoord is een kalme, intrigerende karakterstudie naar een man die buiten de maatschappij valt.

Schrijfster Schilperoord is zelf werkzaam als forensisch psychologe in een tbs-kliniek. De hoofdpersoon Jonathan van haar boek en de film, een man van tegen de dertig, wordt bij gebrek aan bewijs vrijgelaten. Hij gaat bij zijn moeder wonen, in een desolate omgeving.

Wat Jonathan heeft uitgespookt, wordt niet duidelijk, maar het heeft te maken met een jong meisje. Als er een moeder met een negenjarige dochter naast Jonathan komt wonen, voel je meteen dat er tussen hem en dit meisje iets geheimzinnigs gaat spelen.

Muidhond maakt inzichtelijk hoe moeilijk Jonathan het heeft met zijn gevoelens. Hij wil echt veranderen. Een muidhond is een vissoort. Johanthan heeft hem uit een net gered en probeert het dier uit alle macht in leven te houden in een aquarium in zijn kamer. De vis symboliseert hoe even opgesloten als onmachtig Jonathan zich voelt.

Het knappe aan Muidhond is dat de Belgische regisseur - Patrice Toye – dit met veel inlevingsvermogen laat zien. Jonathan - een geweldige rol van de Belgische Tijmen Govaerts - vecht tegen zijn demonen.

De film laat zien dat die strijd misschien niet is te winnen als je eenmaal zo’n stigma hebt. Dat is óók verontrustend.