6 November - Dolor y Gloria

Dolor-y-gloria_ps_1_jpg_sd-low

Woensdag 6 november | 20.30 uur

113 minuten | Regie: Pedro Almodóvar

De film Dolor y Gloria gaat over ouder worden, de worsteling daarmee en de troostrijke zegeningen waarmee het ook gepaard kan gaan. In het verhaal staat de regisseur Salvador Mallo centraal. Hij is over zijn hoogtepunt heen. Hij heeft al jaren geen film meer gemaakt en teert vooral op de successen van vroeger. Wanneer een van zijn oude films onder het stof vandaan wordt gehaald en hij een voormalig acteur ontmoet, komt zijn verleden in een kettingreactie tot leven. In flashbacks worden cruciale fases uit zijn leven verbeeld. Zo komt zijn jeugd in de jaren zestig voorbij, zijn relatie met zijn moeder, zijn eerste en tweede liefde, maar ook hoe schrijven een manier werd om zijn pijn te verzachten.

Dolor y Gloria (‘pijn en glorie’) is het meest autobiografische werk van regisseur Pedro Almodóvar. De rol van regisseur wordt in de film gespeeld door Antonio Banderas, die hiervoor de prijs voor beste acteur won op het filmfestival van Cannes. Penelope Cruz speelt de moeder.
De recensies waren lovend over dit aangrijpende Spaanse drama. Trouw schreef dat je na bijna twee uur film het liefst nog veel langer naar dit leven kijkt. De Volkskrant had vooral lof over de schoonheid in ieder beeld. Volgens Pedro Almodóvar zelf (bekend van Volver en Hable Con Ella’) gaat ‘Dolor y Gloria over ‘hoe film het verleden in beweging brengt en het naar het heden overhevelt’.