Zondagmiddag 18 maart - The Square

The-Square_ps_1_jpg_sd-low
Zondagmiddag 18 maart  | 14.30 uur 

The Square
142 minute (pauze) | Regie: Ruben Östlund - LET OP deze film valt buiten de filmpas -
 
In het Zweedse Museum of Modern Art is een nieuw kunstwerk onthuld: een met ledlampjes gemarkeerde vierkant van vier bij vier meter. In deze ‘square’ is iedereen gelijk en helpt iedereen elkaar. The Square, die dit jaar op het filmfestival van Cannes de Gouden Palm won, gaat over informele afspraken en taboes in een wereld waar ‘grensoverschrijdend’ een deugd is. Een fascinerende satire over beeldende kunst.

Hoofdpersoon is de zelfgenoegzame museumcurator Christian. Kunst moet het opnemen voor onderdrukten, vindt hij. Maar de chaos besluipt hem van vele kanten. Voor de expositie ‘The Square’ verzinnen twee druistige reclameboys wel even een virale internetcampagne. Ook is er de problematische relatie met een kunstjournalist Anne.

Regisseur Ruben Östlund houdt van de milde paniek die kan ontstaan uit een mix van goede bedoelingen, verwarrende sociale situaties en onhandige reacties. Hij toont de menselijke beschaving als een dun laagje vernis. Dierlijke instincten spelen nog altijd een rol, met name in groepsgedrag. De mens is en blijft een kuddedier.

The Square levert fantastische discussiestof op, maar is ook nog eens een lust voor het oog, met fraai camerawerk, bijzondere locaties en uitstekende acteurs.

- LET OP deze film valt buiten de filmpas -


Menu ‘Lust voor het oog’ bij filmhuisdiner Le Mirage

De film levert voldoende discussiestof voor tijdens een diner bij restaurant Le Mirage. Aan lange tafels kunnen de gasten genieten van een driegangendiner in de sfeer van de film. Details uit The Square keren terug in het menu en in de aankleding van het restaurant. In de pauze krijgen de gasten in de bioscoop vast een voorproefje geserveerd.

Het driegangendiner ‘Lust voor het oog’ kost € 42,50, inclusief drie drankjes. Bij opgave via info@lemirage.nl kunnen deelnemers hun voorkeur voor een plek aan een lange tafel, dan wel een eigen tafeltje aangeven. Aanmelden is mogelijk tot 15 maart. De film begint om 14.30 uur. Reservering voor de film kan bij Movieskoop.

Woensdag 7 maart - Loveless

Loveless_ps_1_jpg_sd-low
Woensdag 7 maart | 20.30 uur 

Loveless
127 minuten | Regie: Andrej Zvjagintsev

Loveless is een adembenemende film die draait om een liefdeloos huwelijk in de grootsteedse middenklasse van Rusland. De echtelieden Boris en Zjena zijn niet zozeer kwaadaardig, ze zijn gewoon niet goed genoeg. Hun twaalfjarige zoon is het slachtoffer.

Verliefd is het Petersburgse koppel Boris en Zjena wel, alleen niet op elkaar. Boris is dol op zijn hoogzwangere, sluwe vriendin Masja. Moeder Zjena is gevallen voor de succesvolle Anton en diens smaakvolle appartement. Hun scheiding schoven ze voor zich uit, want dat kon Boris zijn baan kosten: zijn baas is ultra-orthodox. Maar die situatie is inmiddels onhoudbaar.

Verliefdheid is een egocentrische emotie die anderen uitsluit, zo blijkt maar weer. In het geval van Boris en Zjena is hun twaalfjarige zoontje Aleksej het slachtoffer. Op een avond hoort hij hoe zijn ouders hem op elkaar afschuiven. Beiden willen hem niet verzorgen. Aleksej loopt weg. Het duurt even voordat het opvalt.

Op het festival van Cannes won Loveless de juryprijs. De zoektocht naar de jongen schetst een weinig opwekkend beeld van de kille sociale verhoudingen in het hedendaagse Rusland. Al gaat de film volgens de regisseur niet zozeer over Rusland, maar over de menselijke ziel, en de beperkingen daarvan.