Woensdag 7 maart - Loveless

Loveless_ps_1_jpg_sd-low
Woensdag 7 maart | 20.30 uur 

Loveless
127 minuten | Regie: Andrej Zvjagintsev

Loveless is een adembenemende film die draait om een liefdeloos huwelijk in de grootsteedse middenklasse van Rusland. De echtelieden Boris en Zjena zijn niet zozeer kwaadaardig, ze zijn gewoon niet goed genoeg. Hun twaalfjarige zoon is het slachtoffer.

Verliefd is het Petersburgse koppel Boris en Zjena wel, alleen niet op elkaar. Boris is dol op zijn hoogzwangere, sluwe vriendin Masja. Moeder Zjena is gevallen voor de succesvolle Anton en diens smaakvolle appartement. Hun scheiding schoven ze voor zich uit, want dat kon Boris zijn baan kosten: zijn baas is ultra-orthodox. Maar die situatie is inmiddels onhoudbaar.

Verliefdheid is een egocentrische emotie die anderen uitsluit, zo blijkt maar weer. In het geval van Boris en Zjena is hun twaalfjarige zoontje Aleksej het slachtoffer. Op een avond hoort hij hoe zijn ouders hem op elkaar afschuiven. Beiden willen hem niet verzorgen. Aleksej loopt weg. Het duurt even voordat het opvalt.

Op het festival van Cannes won Loveless de juryprijs. De zoektocht naar de jongen schetst een weinig opwekkend beeld van de kille sociale verhoudingen in het hedendaagse Rusland. Al gaat de film volgens de regisseur niet zozeer over Rusland, maar over de menselijke ziel, en de beperkingen daarvan.