Woensdag 1 maart - Fuocoammare

Fuocoammare-poster

Woensdag 1 maart | 20.30 uur
Fuocoammare |108 minuten |Regie: Gianfranco Rosi

Fuocoammare is een even hartverscheurende als betoverende documentaire over het vluchtelingeneiland Lampedusa. Dankzij het perspectief van de jonge Samuele zien we hoe de migratiecrisis iedereen op het eiland raakt. Juist door zijn luchtige intermezzo’s, vanuit het perspectief van de twaalfjarige hoofdpersoon Samuele, wint het drama aan zeggingskracht. De film wordt kort ingeleid door Ramona Brongers van Live for Lives uit Ens. Deze stichting organiseert hulpacties voor de bootvluchtelingen.

Lampedusa, dat ongeveer halverwege tussen Libië en Sicilië ligt, is het eiland dat we kennen van de families die de oversteek wagen in te kleine bootjes. Van mensen op zoek naar vrede, vrijheid en geluk. De eilandbewoners zijn iedere dag weer getuige van een van de grootste menselijke tragedies van onze tijd.
Meer dan 15.000 mensen zijn al verdronken tijdens de oversteek. Voor de Italiaanse regisseur Gianfranco Rosi zijn de massale verdrinkingen op de Middellandse Zee ’s werelds ergste ramp sinds de Holocaust.
In tegenstelling tot veel journalisten verbleef Rosi voor Fuocoammare maar liefst een jaar lang op Lampedusa. Het resulteerde in een film vol confronterende en emotionele beelden die de Gouden Beer, de prijs voor de beste film tijdens het Filmfestival van Berlijn, won. ‘Fuocoammare is een hartverscheurende documentaire, die betovert en wakker schudt tegelijk,’ schreef De Volkskrant. ‘Een zeldzaam sterke combinatie.’

Ramona Brongers uit Ens kon het leed niet langer aanzien en besloot met Live for Lives in actie te komen. Voorafgaand aan de film zal ze vertellen over haar ervaringen. Ruim 100 vrijwilligers zijn voor haar stichting actief. www.liveforlives.nl