Woensdag 6 maart - Capharnaüm

Capharna-m_ps_1_jpg_sd-low
Woensdag 6 maart | 20.30

126 minuten | Regie: Nadine Labaki

Wie is er verantwoordelijk als een kind zijn leven op straat moet slijten? Capharnaüm vertelt het overlevingsverhaal van een Libanese jongen die zijn ouders aansprakelijk stelt voor zijn armoedige bestaan. Voor de hoofdrol werd een twaalfjarig jongetje daadwerkelijk van de straat werd geplukt. Zijn spel is even overtuigend als hartverscheurend.

De arbeidsimmigranten zonder papieren, de armen zonder scholing, de vluchtelingen zonder status; ze zijn vaak onzichtbaar. Regisseur Nadine Labaki geeft hen een gezicht. Capharnaüm – vrij vertaald: ‘chaos’ – won de grote juryprijs van het filmfestival van Cannes en de publieksprijs op het Filmfestival Rotterdam. Zijn film gaat bovenal over een sociaal systeem dat niets doet voor de meest machteloze burgers.

Het verhaal speelt in de absolute onderklasse van Beiroet. Hoofdrolspeler Zain loopt weg van huis als zijn elfjarig zusje wordt uitgehuwelijkt. Hij lijkt een plek te vinden bij een alleenstaande Ethiopische immigrante met een babyzoontje. Als zij niet thuiskomt uit haar werk staat hij er opnieuw alleen voor. Ten einde raad steekt hij iemand neer. Tijdens de rechtszaak grijpt hij de kans aan om zijn ouders aan te klagen. Waarom hebben ze hem op de wereld gezet?

De film verloopt minder dramatisch dan je zou verwachten. De humor sijpelt af en toe door de ellende heen. Kleine sprankeltjes hoop voorkomen dat het een moedeloze zit wordt. Capharnaüm oordeelt zonder te veroordelen.

Reserveren via Movieskoop Emmeloord: https://www.movieskoop.nl/